Foto: SVT

Fluortanten på väg tillbaka

Uppdaterad
Publicerad

Barns tandhälsa är sämre i norra Sverige än i resten av landet. Därför gör fluortanten comeback i en rad kommuner i Västerbottens län. Tillsammans med ”Bodil krokodil” ska det hjälpa till att förbättra tandhälsan.

– Fortfarande är tandhälsan för barnen här sämre än i södra Sverige. Det gäller i alla de fyra nordligaste länen och så har det varit under lång tid, säger Pernilla Liv-Holgersson, specialisttandläkare vid tandläkarhögskolan i Umeå.

– Det handlar bland annat om brist på tandläkare och långa avstånd.

Höga förhoppningar på Bodil

Nu vill landstinget förbättra tandhälsan för barnen. Fluortanten har kommit tillbaka igen och ”Bodil krokodil” hoppas man mycket på.

– Bodil Krokodil är gemensam för alla kommuner i länet. Förskolepersonal ska utbildas i barntandhälsa, säger Ulf Söderström, tandvårdsstrateg vid landstinget.

Fluortanten är åter

– Fluortanten är också tillbaka på ett 15–tal skolor i länet, och det kan bli på fler. Det handlar då det inte om den ”gamla” fluortanten som fanns i skolorna på 60– och 70–talen. Då kom det in en flourtant i klassrummet och barnen fick dricka och skölja. Nu genomför läraren istället det hela under lektionstid.

En klassfråga

De senaste åren har det också börjat visa sig en tydlig klasskillnad i barntandhälsan i Västerbotten. Barn till fattiga föräldrar har sämre tandhälsa i form av mer karies än de barn som har rikare föräldrar. Och nästan vart femte barn i länet har karies.

– Det handlar både om skillnader mellan stad och län, men även inom vissa bostadsområden i städerna, säger Ulf Söderström.

Föräldrarnas ansvar

Pernilla Liv-Holgersson menar att föräldrarna också har ett ansvar och att det är viktigt att barnens tänder sköts på rätt sätt.

– Jag tycker att man som förälder ska borsta barnens tänder två gånger om dagen. Barnen skall inte göra det själva, det klarar de inte före 10 års ålder, säger Pernilla Liv-Holgersson.

Godis på lördagar bra riktlinje

Hur är det då med godis?

– Lördagsgodis är en väldigt bra regel och att tänka på. Men sedan får man inte lägga till fredagsmys, söndagsfika och måndagsläsk. Godis max en gång i veckan, det är det tipset jag har, säger Pernilla Liv-Holgersson, specialisttandläkare vid tandläkarhögskolan i Umeå.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.