Flyttade till Sorsele – för att fiska

Publicerad

Lotten och Niklas lämnade jobb och lägenhet i Västerås. Nu bor de i Risnäs, Sorsele – och fiskar varje dag.

Varje år åkte Lotten Kjellgren och sambon Niklas Persson från Västerås till Sorsele med sina flugspön.

– Men i augusti förra året tog vi ett snabbt beslut att flytta till Sorsele – för fiskets skull, berättar Lotten Kjellegren.

Lotten och Niklas sålde lägenheten i Västerås, sa upp sig från sina jobb och hyrde ett hus i Risnäs nära Vindelälven.

Hinner bara testa en bråkdel

Niklas fick anställning som kock på hotellet i Sorsele, Lotten började i kassan på Ica. Vaken tid tillbringas nu vid något av Sorseles otaliga fiskevatten.

– Det finns otroligt många bra fiskevatten i Sorsele – åar, bäckar och sjöar. Man hinner kanske med att testa  tio procent under ens livstid... Så vi jobbar så lite som möjligt, för att kunna fiska desto mer, kommenterar Lotten Kjellgren.

Men det låter som ett stort steg att lämna både hem och arbeten och flytta 85 mil norrut för att fiska...?

– Det är ett stort steg, men barnen är utflugna och vi ville verkligen det här.

Stränga regler ger mer fisk

Ulrik Turesson är sportfiskeföretagare i Sorsele, där sportfisket är en växande näring som drar in miljontals kronor. De unika forsarna i Vindelälven med sina stora öringar är juvelen i kronan, men Ulrik ser hur intresset växer också för annat fiske av harr och mindre öring.

– Antalet sportfiskare blir fler samtidigt som tillgången på fisk också blir bättre. Det kan verka paradoxalt, men beror på de stränga fiskeregler vi har. Det mesta av fisken åker tillbaka i vattnet. förklarar Ulrik.

Dagens sportfiskare kommer för upplevelsen. Tack vare att fisketuristerna släpper tillbaka fångad fisk, växer stammarna till.

– Bättre fiske ger mer fiskare och mer inkomster till bygden. Vi tar bara upp en del av räntan, medan kapitalet växer till i vattnen, säger Ulrik Turesson.

Fångar och släpper

Lotten Kjellgren och Niklas Persson är inbitna flugfiskare med harren som favorit. Något som också framgår av en tatuerad harr på Lottens underarm. De tillhör den dominerande skaran av catch-and-release-fiskare, alltså de som fångar fisk för att sedan släppa tillbaka den.

– Harren är en underbar fisk. Vacker och stridbar. Vi kanske fångar 900 harrar på en säsong, men tar högst upp fem fiskar, i de fall där kroken skadad gälarna. Men flugfisket är skonsamt, säger Lotten, som sällan eller aldrig ser skadad fisk i vattnet.

Så när paret Kjellgren-Persson ska äta fisk...?

– Då köper vi fisken på affärn....

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer