Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Foto: Tommy Forsgren/SVT

Få skottskador på Nus jämfört med andra sjukhus – här övar personalen på trauman

Uppdaterad
Publicerad

Norrlands universitetssjukhus hanterar få skottskador jämfört med andra universitetssjukhus i landet. En dag i veckan övar personalen på att hantera allvarligt skadade personer, så kallade trauman.

– Enligt statistiken så ligger vi väldigt lågt vad gäller skjutningar jämfört med resten av Sverige och de andra universitetssjukhusen, säger Sofia Backman, traumakordinator vid Norrlands universitetssjukhus.

På akuten i Umeå hanterar man årligen runt 250 riktigt allvarligt skadade personer, så kallade trauman. I princip varje fredag övar personal från de olika kliniker som involveras när det går ett traumalarm – något som blivit extra viktigt med den rådande personalbristen inom Region Västerbotten.

En man i 40-årsåldern har kört omkull med sin motorcykel och hittas i ett dike. Så ser scenariot ut när SVT Nyheter Västerbotten följer med på traumaövning på akuten i Umeå.

Alla traumapatienter tas emot enligt ett strikt protokoll – oavsett om det är en trafikolycka eller någon som blivit skjuten.

Ovanligt med vapenvåld i Umeå

Sofia Backman menar att det är viktigt att öva på de vanligaste typerna av trauman de möter, bland annat trafikolyckor och fallskador. Statistiskt sett är väldigt ovanligt i Umeå med personer som utsatts för vapenvåld, desto vanligare på våren är MC-olyckor.

– Det är extra viktigt att öva på grund av att det är brist på personal på alla involverade kliniker, säger Sofia Backman, traumakordinator vid Norrlands universitetssjukhus.

Snittet för Västerbottens traumapatienter med kniv- eller skottskador ligger på 0,5 procent, enligt det nationella index som sjukhusen jämför sig med. De övriga universitetssjukhusen ligger på omkring 6,5 procent.

Se hur det går till när en svårt skadad ”motorcyklist” kommer in på akuten i klippet ovan.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.