Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
”Här har vi det inte lugnt på dagarna” – hör resesäljaren om det höga trycket på utlandsresor. Foto: Julia Pohjanen/SVT

”Folk reser som aldrig förr” – hör resebyrån i Umeå om det höga trycket på resor

Publicerad

Trots ekonomiskt svåra tider är trycket på utlandsresor högt. Framförallt märks efterfrågan på all inclusive-resor och charterresor.

– Folk vill ut och resa hela familjer, och det sätter press på flygbolag och hotell, säger resesäljaren Anna-Carin Bejegård i Umeå.

Inför sommaren är trycket på utlandsresor högt. Många vill åka i stora sällskap och ta igen för pandemitider då man inte kunnat åka iväg med hela släkten.

Resebarometern har gjort en slumpmässig undersökning av resvanor och resplaner som visar att hälften av svenskarna tänker resa lika mycket som vanligt i sommar medan hälften vill leta efter billigare resor. Bland Umeås utlandsresenärer märks inte någon sparsamhet.

– Här är det full fart. Vi märker inte av det kärva ekonomiska läget. Resa vill man göra och det har man längtat efter, säger Anna-Carin Bejegård, säljare på Ticket.

Hon fortsätter:

– De som har råd passar på. Folk reser som aldrig förr.

I videon nedanför hör du några Umeåbor om deras semesterplaner:

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.