Åke Sandström är den starka kraften bakom skapandet av både Umeå Folkmusikförening och Holmöns båtmuseum. Nu prisas han för berömvärda insatser för den norrländska kulturen. Foto: Hanna Morén/Privat

Folkmusikern Åke Sandström tilldelas kulturpris

Publicerad

Folkmusikern och kulturhistoriken Åke Sandström från Umeå tilldelas kulturpris på 50 000 kronor från Kungliga Skytteanska Samfundet.

I maj får Åke Sandström ta emot priset till John Söderströms minne. Han tilldelas priset för de berömvärda insatser han bidragit med till den norrländska kulturen.

– Jag har ju jobbat med olika saker som tydligen motiverar att jag ska få det här priset, säger Åke Sandström.

”Fantastiskt roligt”

Åke Sandström har bland annat startat folkmusikföreningen Gnid och drag som senare kom att bli Umeå folkmusikförening. Han har också varit med och byggt upp Holmöns båtmuseum som han nu volontärarbetar på varje sommar. Åke tror att det som ligger till grund för det här priset är folkmusiken.

– Det är fantastiskt roligt! Som att vinna på penninglotteriet, säger han.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.