Flera föräldrar valde att ha barnen hemma under torsdagen. Foto: SVT / Privat

Föräldrar höll barnen hemma från Björnåkersskolan i Burträsk efter hot på sociala medier

Publicerad

Under onsdagen riktades ett hot på sociala medier mot en elev på Björnåkersskolan i Burträsk.
Flera föräldrar valde att hålla barnen hemma på torsdagen – och menar att skolan varit för dåliga på att informera om händelsen.
– Det känns otryggt. Det är allvarliga hot som utdelats. Varje skola måste ta sådana här hot på allvar, säger föräldern Anders Öhlund.

Det var på onsdagen som ett hot riktades mot en elev på Björnåkersskolan i Burträsk. Skolan har elever från förskoleklass till årskurs nio. Hotet spreds sig snabbt bland föräldrar och elever och skapade stor oro. Skolan valde att skicka ut ett sms för att informera om händelsen:

“Ett hot på sociala medier har förekommit. Hotet är polisanmält. Vi kan inte kommentera detaljer. Välkomna till skolan. / Personal och ledning”

Föräldern Anders Öhlund är kritisk till att informationen i sms:et var så kort, och menar att det mer oroat än lugnat.

– Det är usel information. Jag tycker att de borde gått ut med mer information i fler kanaler, till exempel på sociala medier och mail, säger han.

”Viktigt att ta det på allvar”

Under torsdagen var det totalt 67 elever, från årskurs 6-9, som var frånvarande. Totalt går det 170 elever i de årskurserna. När skolan fick kännedom om hotet valde man att kontakta alla medarbetare samt att gå ut med ett sms till vårdnadshavare med barn i årskurs sex och högstadiet.

– Vi ville förmedla tre saker: Att skolan känner till hotet, att det är ett polisärende och att barnen är välkomna till skolan. Jag har full respekt för att man kan önska mer information men vi hade nära kontakt med polisen. Det var det här vi kunde gå ut med i det tidiga skedet, säger Inger Brännström-Johansson, rektor på skolan.

Ingen hotbild mot skolan

Under dagen kommer skolan att ta kontakt med de vårdnadshavare vars barn inte kom till skolan för att informera om läget.

– Vi har full respekt för att det ser ut så här den här dagen. Några elever kom tillbaka under dagen, säger Inger Brännström-Johansson.

Hotet är polisanmält och rubriceras som olaga hot.

– Det pågår en utredning och vi samarbetar med skolan och socialtjänsten. Ingen ska behöva känna någon oro. Det har aldrig funnits någon hotbild mot skolan utan det handlar om ett hot mellan två elever, säger Charlotte Burlin vid polisen i Skellefteå.

Polisen uppger att hotet kommit i någon form av chattforum i en mer sluten grupp på sociala medier.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer