Föräldrar kräver att Renforsskolan stängs

Uppdaterad
Publicerad

Efter att mögelhundar sökt igenom Renforsskolan i Vindeln och visat på flera mögelangrepp ökar kritiken från föräldrarna. De kräver nu att alla elever flyttas till andra lokaler.

För cirka ett år sedan protesterade eleverna vid Renforsskolan då det kom farliga gaser från plastmattorna. Nu visar en mögelteknisk inventering med mögelhund att det finns mögel på flera ställen i skolan

– Våra barn borde inte utsättas för det här. Vi vet att barn som får astma och allergier i den här åldern har svårt att bli av med det sedan, säger Mikael Sundberg som har sina barn i Renforsskolan.

Dyr sanering
Nu ska felen i byggnaderna rättas till och kommunchefen är bekymrad. Totalkostnaden för sanering och ombyggnad hamnar på cirka 8 miljoner kronor.

– Det är naturligtvis oroväckande med tanke på den stora insats som vi tidigare gjort. Det är jobbigt att problemen ändå fortsätter, säger kommunchefen Mikael Salomonsson.

– Vi är jätteolyckliga att elever och personal känner av inomhusmiljön, säger rektorn Susanne Nilsson.

Föräldrarna reagerar
Kommunchefen är ändå återhållsam och menar att inget mögel kunnat visas i vistelsemiljöerna som klassrum och korridorer. Och det här får föräldrarna att reagera.

Några har redan tagit sina barn från skolan och flyttat till Umeå istället. Åtta barn får undervisning i andra lokaler och nu kräver också några av föräldrarna att skolan stängs helt och hållet.

– De måste öppna andra skolor så att barnen får undervisning där istället. Som det är nu skulle inte våra barn vistas i Renforsskolan överhuvudtaget, säger föräldern Mikael Sundberg.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.