Johanna Lund är mamma till ett av barnen som går på förskolan Visionen. Foto: Privat/SVT.

Desperata föräldrar skriver öppet brev

Uppdaterad
Publicerad

Om en månad faller domen för förskolan Visionens existens. Nu har föräldrar i ett sista desperat utrop skrivit ett öppet brev till de berörda nämnderna.

– Det känns vidrigt, säger Johanna Lund till SVT.

Johanna Lund är mamma till ett av barnen som går på förskolan Visionen. Efter en process med kommunen om verksamhetens lokaler har hon och de andra föräldrarna ändå haft hopp om att förskolan skulle kunna fortsätta bedrivas, men i måndags kallades föräldrar till ett blixtinkallat möte.

– Man har blivit irriterad på vägen men tänkt det ska lösa sig. I måndags på mötet fick vi veta att sista januari får troligtvis besked om att vi inte kan ha kvar verksamheten, säger Johanna Lund.

Erbjöds lokaler – nya hyresvärden avvecklades

Visionens hyresvärd Umeå kommun, som ska riva förskolans befintliga lokaler, är skyldiga att erbjuda ersättningslokaler. I första skedet erbjöds också lokaler genom hyresvärden Kungsleden.

– Men de skulle avyttras, så det blev inget med dem. Och nu har kommunen för närvarande inget alternativ, så nu står vi på bar backe, säger Johanna och fortsätter:

– I våras fick kommunen dessutom tillstånd att utöka verksamheten med två avdelningar. Blir lite dubbelt när Visionen samma år blir uppsagda.

I ett sista desperat utrop har Johanna, tillsammans med en annan förälder, skrivit ett öppet brev till kommunens berörda nämnder – fastighetsnämnden, tekniska nämnden och för- och grundskolenämnden.

Miljöpartiet och Vänsterpartiet har lovat att frågan ska tas upp den 22 december då för- och grundskolenämnden samanträder.

”Det känns vidrigt”

Senast sista januari måste personalkooperativet Visionen ha ersättningslokaler, annars kommer barnen stå utan sin förskola och måste placeras ut på andra förskolor i kommunen.

– Det känns vidrigt. Vi är ju jättenöjda med den inriktningen på förskolan och hur de brinner för barnen, säger Johanna.

Här är brevet till politikerna:

”Visionen är en förskola inspirerad av Regio Emilia, det vill säga att de utgår från lyssnande och reflektion samt har barnen i centrum. Sedan 1998 bedrivs förskolan som ett personalkooperativ där barn från ert kommunala kösystem finns samt att de är anslutna till er taxa. Ni säger också att Visionens avdelningar räknas in i det totala behovet av platser på Teg. Ni har under de här åren varit nöjda med den verksamhet som bedrivits, ni har till och med skickat dit er egen personal på utbildning/studiebesök för personalen. 

Som ni vet äger inte Visionen sina egna lokaler, utan hyr flera fastigheter av er på Teg. Lokalerna är eftersatta och i behov av renovering, vilket i första läget utlovades när det avsattes investeringsmedel i 2013 års budget för Kronovägen. I väntan på denna renovering kom istället meddelandet att lokalerna skulle rivas och att nya skulle byggas. På så sätt öppnades nu möjligheten för er att säga upp kontraktet som ni hade med Visionen. Visionen visade genast intresse för att hyra de nya lokalerna, men blev nekade detta.

På området ska nu istället bedrivas en förskola i er egen regi. I första läget verkade det som om ni skulle erbjuda Visionen ersättningslokaler, vilket har förändrats under tidens gång. Visst är ni skyldiga att erbjuda andra lokaler om Visionen inte får finnas i kommunala? Under dessa år som processen har pågått, har informationen varit knapphändig. Den information vi föräldrar har fått är bara från Visionen och trots påtryckningar har ingen från er inom kommunen velat bemöta oss föräldrar för att besvara våra frågor.

Måndagen den 12/12 hölls ett möte där vi föräldrar fick information om att det i nuläget inte erbjuds några ersättningslokaler, på mötet fanns åter igen ingen företrädare från kommunen. Den 31/1 måste ett slutgiltigt beslut tas för Visionen om de ska driva verksamheten vidare. Våra barn har inga lokaler efter sommaren och Visionen tvingas lägga ner sin verksamhet. Det är i nuläget högst oklart vart personalen får ta vägen efter sommaren och hur ni som kommun ska lösa att placera ut våra barn på er övriga verksamhet som redan idag är hårt pressad. Sluta slingra er och ”skyll på Visionen”! Ta ert ansvar genom att våga möta oss som är föräldrar och skattebetalare. Om ni verkligen vill att Visionens verksamhet ska få finnas kvar så är vi övertygade om att det finns en lösning.

Det är för mig, och många andra, en gåta hur ni från er sida kan välja att slå undan benen för en väl fungerande verksamhet. En verksamhet som dessutom jobbar för era mål. När ni splittrar barngrupperna på det här viset är det svårt att se vilket perspektiv ni har, men det är tydligt att det inte är barnens. Genom att inte ställa upp att träffa oss föräldrar samt pedagogerna som bedriver Visionen lämnar ni oss ovetande och oroliga över våra barns framtid. Jag anser det vara under all kritik att ni på detta sätt stoppar huvudet i sanden. Det minsta som vi som föräldrar kan begära är att få svar från er, att ni står för era beslut och bemöter oss det berör.

/Ledsna, arga och otroligt besvikna Johanna Lund och Anna Södermark, mammor till två av de drabbade barnen.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.