Foto: SVT

Föreningar satsar mot rasism och hat

Publicerad

Flera föreningar i Skellefteå tycker sig se tecken på ökad rasism. Nu försöker de tillsammans göra något åt hatet och främlingsfientligheten.

För Susanne Broman var det en händelse i somras som fick bägaren att rinna över. Hon förfärades över de kommentarer och artiklar som skrevs på nätet om gratisbussar för nyanlända till Skellefteås Trästockfestival.

– Minsta lilla sak som händer är invandrarnas fel. Nu var det dags att försöka ändra synen på det.

Anordnar föreläsningsserie

Då väcktes tanken att något måste göras för att motverka rasismen och hatet.

– Att skapa ett forum där människor kan samlas och prata om frågor som handlar om demokrati och normaliserad rasism vi ser i Skellefteå och Västerbotten, säger Jenny Saba Persson på Rättighetscentrum Västerbotten.

En rad föreningar i Skellefteå, Skellefteå kommun, region Västerbotten och andra anordnar nu en föreläsningserie i fyra delar.

”Det är för mycket fördomar”

Först ut är författaren och Journalisten Gellert Tamas – om det svenska hatet.

– Senast uppmanade tidningen Nya Tider sina läsare att uppsöka journalister och skrämma dem. Vi måste få till en diskussion, vad ska vi anse vara lagligt, säger han.

Och besökaren Felicia Engberg vill veta hur hatet stoppas.

– Det är för mycket fördomar och man dömer folk efter hur de ser ut eller var de kommer ifrån, säger hon.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.