Foto: SVT

Företag la ner – nu framtidssatsar de

Publicerad

Wipro lade ner produktionen av hydraulcylindrar i Skellefteå och all tillverkning flyttades utomlands. Nu, sju år senare, har företaget invigt nya lokaler i staden, något som företagets vd menar är en strategisk framtidssatsning.

Det anrika verkstadsföretaget Wipro lade ner produktionen av hydraulcylindrar vid fabriken i Skellefteå, där det som mest jobbade närmare 600 personer. All tillverkning flyttades utomlands av de indiska ägarna år 2011. Då fanns cirka 140 anställda kvar. De flesta gick ut i arbetslöshet, så småningom tog andra företag som Alimak med flera över de yngre arbetarna.

Sparade teknisk utveckling och prototypverkstad med lab i Skellefteå. Ett 30-tal anställda lämnades kvar i jättefabriken, medan övriga gick hem. Fabriken på en hektars yta såldes till kommunen, som gjorde brandstation och tekniskt förråd av den, men det är en annan historia.

Få trodde att den indiska jättekoncernen skulle ha någonting kvar i Skellefteå sju år senare. Men under fredagen invigdes nya lokaler där teknisk utveckling och prototypverkstaden flyttar in på Maskinvägen på Mullberget.

– Det här är en strategisk framtidssatsning, säger vd Jan Nilsson.

Koncernchefen Pratik Komar från Indien var med, liksom hela kommunledningen.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App Store
Ladda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.