TV: Häng med på en åktur efter den dåliga vägen till Ammarnäs. Foto: SVT

Kritik mot dålig väg: ”Turister undviker att köra hit”

Uppdaterad
Publicerad

Turister undviker Ammarnäs för att vägen dit är så dålig – detta menar företagare som är kritiska till att vägen inte lagas. En busschaufför menar också att trafiksäkerheten är hotad.

Boende i Ammarnäs upplever att väg 363 bara blir sämre och sämre.

– Jag tycker det är en fråga om trafiksäkerhet. Det är djupa spår i vägen och när det regnar är det risk att få vattenplaning med bussen, säger Joakim Åberg, busschaufför, sedan 14 år tillbaka.

– Jag tycker att det bara blir värre och värre. Varje gång är det mer gupp, säger Gunilla Forswall, turistföretagare Ammarnäs.

Inga planer på att laga hela vägen

Trafikverket menar att det gjorts åtgärder på vägen under en tioårsperiod i flera omgångar. Men meddelar att det inte finns någon helåtgärd i planerna just nu.

– Det återstår upp till fyra mil som inte är bra. Men det finns många vägar som ligger på kölistan. Tyvärr så får vi inte pengar i den takt vi skulle önska, Åke Gustafsson, åtgärdsplanerare Trafikverket.

”Släpvagnar går av längst vägen”

Turistföretagarna är inte nöjda med Trafikverkets besked. Företagare menar att turister undviker Ammarnäs på grund av vägen.

– Husvagnsgäster har all interiör på golvet när de kommit fram, då tror jag att de avstår att köra till Ammarnäs. Det står alltid släpvagnar efter vägen som har gått av, säger Peter Schmitt, turistföretagare Ammarnäs

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.