Arkivbild. Foto: Ingvar Karmhed / TT

Förlorade testikel efter vårdmiss

Uppdaterad
Publicerad

Efter några dagar med smärta och svullen testikel sökte patienten vård. Vid första undersökning bedömdes problemen bero på en infektion, så var inte fallet utan tesikeln hade vridits och var tvungen att opereras bort.

När patienten i ett första skede sökte vård i länet bedömdes smärtan bero på en infektion som behandlades med antibiotika och smärtstillande. En utraljudsundersökning planerades inom två veckor och patienten skickades hem.

Besvären för patienten tilltog och han tvingades söka vård igen några dagar senare. Då gjordes samma bedömning, att det rörde sig om en infektion och man bytte antibiotika och skickade åter hem patienten.

Opererades bort

När symptomen inte blivit bättre efter fem dygn gjordes ett ultraljud som visade att testikeln vridits och patienten opererades akut, men testikeln gick inte att rädda och togs bort.

Händelsen är anmäld till Inspektionen för vård- och omsorg enligt lex Maria. Region Västerbotten skriver att man tagit fram åtgärder för att minska risken för upprepning.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer