Nu är det bestämt att förlossningen kan öppna på Lycksele lasarett i februari. Foto: SVT

Besked: Förlossningen i Lycksele öppnar igen i februari

Uppdaterad
Publicerad

I mitten av februari öppnar förlossningen i Lycksele igen efter att ha varit stängd hela förra året. Men det är fortfarande oklart hur regionen ska bemanna upp under sommarsemestern.

– Vi har arbetat hårt för att det här ska bli verklighet och vi känner oss positiva inför framtiden, säger avdelningschef Ellinor Berglund.

Förlossningen i Lycksele har varit stängd under hela 2023 på grund av personalbrist. Gravida i upptagningsområdet har i stället hänvisats till Umeå och Skellefteå.

Nu står det klart att det finns tillräcklig bemanning för att starta upp verksamheten och att genomföra förlossningar i södra Lappland igen.

Förlossningsvården i Västerbotten

Regionen har tecknat ett avtal med hyrpersonal som gäller under hela våren. På sikt är målsättningen att bemanna med egen personal.

Oklart hur sommaren blir

Regionen kan inte ge några besked kring om förlossningen i Lycksele kommer att vara öppen under sommaren.

–  Det kan mycket väl bli så att vi behöver hålla stängt här i Lycksele periodvis under somrarna för att det råder brist på barnmorskor och att konkurrensen med andra regioner är så stor, säger Ellinor Berglund.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Redan för 20 år sedan hotades Lycksele BB av nedläggning.I videon får du en sammanfattning av turerna sen dess – på 60 sekunder. Foto: SVT

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Förlossningsvården i Västerbotten

Mer i ämnet