36 vindkraftverk beräknas kosta 1,7 miljarder Foto: TT

Förlustsnurra kostade kommunen 10 000 kronor per dag

Publicerad

Dorotea kommuns vindkraftverk i parken på Bliekevare har länge gått med förlust. Redan 2018 beslutade kommunen att sälja vindkraftverket som kostat kommunen nästan 10 000 kronor per dag under förra året, men då affären blåstes av har förlustaffären fortsatt att snurra.

Enligt Folkbladet, som var först med att rapportera om nyheten, gick vindkraftverket med vinst först, men elpriset har sjunkit och värdet på kommunens elcerifikat har sjunkit väldigt mycket. 

Dorotea kommun fattade beslut om att sälja vindkraftverket 2018, men den försäljningen blev inte av. Kommunstyrelsens ordförande Nicke Grahn (L) vill inte gå in på varför affären inte gick i lås, men säger att det ofta är en prisfråga.

– Jag svarar inte på hur vi förhandlar, säger han.

Enligt kommunen är det redovisade resultatet för vindkraftverket minus 3,5 miljoner kronor 2020. Nu har kommunen återigen beslutat att vindkraftverket ska säljas. Även om det finns intressenter har det ännu inte kommit in något skriftligt bud än.

– Styckepriset på underhåll blir väldigt högt om du bara har ett vindkraftverk, men med de uppgifter vi hade då var det ändå en bra satsning. Nu är det dock inte försvarbart att ha kvar det längre, säger Nicke Grahn (L).

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer