Foto: SVT

Fornlämningar i skogen förstörs

Uppdaterad
Publicerad

Skogarna längs Vindelälven kryllar av forn- och kulturlämningar som kan vara upp mot 5000 år gamla. Lämningar som i hög grad förstörs när skogsbolagen arbetar i området.

En utredning från Skogstyrelsen 2013 visar att var tredje fornlämning är markberedd i Västerbotten och Norrbotten och nästan 80 procent av dom är förstörda eller grovt skadade.

Regler följs inte

För att få markbereda på eller intill en fornlämning krävs ett tillstånd från länsstyrelsen där regler kring hur man ska gå tillväga finns, men dessa regler följs alltså inte.

– Jag tror att man inte vet hur man ska göra, de som sitter i markberedaren har inte fått rätt information, säger Ann-Kristin Unander på skogstyrelsen.

Sker missförstånd

Hos Norra Skogsägarna håller man med om att det kan ske missförstånd som gör att fångsgropar skadas.

– Jag tror det kan vara att man inte vet hur stort ett fångstgropsområde är, utan man tror att det bara är en fångstgrop och agerar därefter. Där tror jag det ligger en hel del och där kan vi alla bli bättre, säger Stefan Holmberg, fältchef på Norra Skogsägarna.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.