Etanol var hett i Sverige för några år sedan. Bränslet marknadsfördes både som billigt och miljövänligt, men trots det väljder de flesta bensin eller disel när de tankar. Etanol stod bara för knappt två procent av all bränsleförsäljning i Sverige i maj i år.
Fler floppar
Men etanol är inte den enda bränslefloppen. Under 1900-talets krig och oljebrist tvingades man utveckla många alternativa drivmedel som till exempel el, kol, gas och sprit. Inget har kunnat konkurrera med bensin och diesel. På Umeå Universitet har ett tvärveteskapligt projekt genomförts för att ta reda på varför.
– Om man ser det historiskt har alla alternativ har mött hinder av olika slag. Det klassiska hindret har varit ekonomi, att det har ansetts för dyrt i förhållande till oljan som varit jämförelsevis billig. Men det finns också kulturella skäl. Under nykterhetstiden var man rädd att folk skulle dricka metanolen istället för att ha den i bilen, säger Christer Nordlund som är professor i idéhistoria och en av forskarna bakom projektet.
Projektet sammanfattas i boken ”Motorspriten kommer!” som ges ut nu i veckan.
Krävs stor kris
Trots att de flesta idag känner till vilken klimatpåverkan bensin och diesel har, och vad det kan leda till i framtiden, tankar majoriteten ändå med fossila bränslen.
– Jag tror att som prisbilden ser ut i världen och hur marknaden fungerar så kommer de fossila bränslena att bestå ganska länge. Så länge det inte inträffar en ny kris, till exempel ett nytt världskrig eller en ordentlig miljökris, som rubbar det drivmedelssystem som vi har idag.