Leif Kullman var med och hittade den 11.200 år gamla kotten. Bilden till höger är en genrebild. Foto: Privat/TT

Forskare hittade 11.200 år gammal kotte i Tärna

Uppdaterad
Publicerad

Umeåforskare har hittat en 11.200 år gammal kotte nedanför den smältande Tärnaglaciären. Upptäckten kullkastar de gamla teorierna om att granen var en sentida invandrare.

Det var när Leif Kullmans forskningsgrupp skulle söka efter växtrester nedanför glaciären i Tärna som man fann kotten. Ett labb i Miami har undersökt kotten och kommit fram till att den är 11.200 år gammal. Det innebär att granen kom till norra Sverige för minst 11.200 år inte 3000 år sedan som man tidigare trodde.

– Det är en otrolig upptäckt som helt förändrar metoden för den hör forskningen, säger Leif Kullman Professor emeritus i naturgeografi.

Grankotten hittades 700 meter högre upp än trädgränsen, det innebär enligt Leif Kullman att det har minst varit 4 grader varmare för 11.200 år sedan.

– Det är en intressant upptäckt i dessa miljötider, säger Leif Kullman.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.