Forskare vill slå hål på p-pillermyt

Uppdaterad
Publicerad

Många kvinnor slutar äta p-piller på grund av humörsvängningar och nedsatt sexlust. Nu hoppas forskare kunna bevisa att ett modernt p-piller inte ger dessa biverkningar.

Enligt svenska studier är den vanligaste orsaken till att kvinnor slutar äta p-piller upplevda eller rädsla för biverkningar.

– Upplevda biverkningar gör att kvinnor slutar, ibland tvärt, och blir oplanerat gravida eller väljer mindre säkra metoder. Vi tror att det inte är så vanligt med humörbiverkningar som man tror, säger Marie Bixo professor i obstetrik och gynekologi, vid Norrlands universitetssjukhus.

Många skräckhistorier

Det pratas mycket bland unga kvinnor om biverkningar.

– Jag har hört många skräckhistorier om att folk har svällt upp, fått humörsvängningar och mått dåligt av det. Jag är lite skrämd av p-piller, säger Susanna Kvarnström, som ätit p-piller men slutat.

– Jag vet många som använder sig av appar som visar när kvinnan har ”säkra perioder”, som substitut istället för att använda p-piller, säger Matilda Johansson.

Nu vill en nationell studie ta död på myterna om p-pillret. I studien hoppas man kunna bevisa att moderna p-piller inte ger biverkningar som humörsvängningar och minskad sexlust.

– Det är ett problem att unga kvinnor slutar med p-piller på grund av rädsla för biverkningar. Vi har höga aborttal i Sverige och det vill vi motverka, säger Marie Bixo.

Totalt deltar 300 kvinnor från Uppsala, Stockholm, Örebro, Linköping och Umeå i studien som pågår i 2 år. Varje kvinna deltar under tre månader. Under studien får vissa av kvinnorna sockerpiller och vissa p-piller och under tiden ska de skatta sina humörsvängningar och hur deras sexualliv fungerar.

– Många kvinnor mår dåligt någon gång i livet. Det är väldigt lätt att skylla det på hormoner. Sen pratas det mycket om att man inte tål hormoner och att man mår dåligt av hormoner, speciellt bland unga kvinnor, säger Bixo.

Bra med forskning

Yrla Persson och Matilda Johansson har ätit p-piller i flera år och har inte haft så många biverkningar. Men de kan ändå förstå kvinnor som inte vill äta p-piller och tycker att det är bra att det forskas på området.

– Det är jättebra att folk får mer kunskap om vad vi faktiskt stoppar i oss. Personligen önskar jag att det fanns mer forskning kring det, säger Yrla Persson.

Forskningen finansieras av Vetenskapsrådet, som är en stalig myndighet.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.