Foto: Kallestad Gorm TT

Forskare vill undersöka om tv-spel kan hjälpa barn med autism

Uppdaterad
Publicerad

Barn med autism har ofta svårare med motoriken. Forskare vid Umeå universitet undersöker nu om tv-spel kan hjälpa barnen att träna upp förmågan.

I en studio i Beteendevetarhuset på Umeå universitet studerar en grupp forskare så kallad motorisk planering. Det handlar om hjärnans förmåga att tänka ut ett mål och organisera motoriska handlingar för att nå det målet, till exempel att sträcka sig efter ett glas vatten.

Forskare på Umeå universitet vill undersöka om tv-spel kan ha en positiv inverkan på den motoriska planeringsförmågan. Med hjälp av kameror hoppas forskarna kunna undersöka både arm, hand och blickrörelser för att se hur barn med eller utan autism i yngre skolålder planerar sina rörelser.

– Just den här förmågan har man sett att barn med autism är inte lika tydlig. Man ser inte den hela globala rörelsen utan delar upp den i två rörelser, säger Erik Domellöf, forskare i psykologi på Umeå universitet.

Träna motorik med hjälp av tv-spel

Studien startade för drygt ett år sedan och målen är flera.

– Målet är att studera om det faktiskt är så här och förändras det beroende på om han har autsim eller inte. Förändras det över tid och går det att mäta?, säger Domellöf.

Han understryker att det inte handlar om att ställa diagnos, utan mer om utvecklingen av barns motorik.

Forskarna studerar just nu bara rörelser men på sikt kan ett moment för att träna tajmade rörelser med hjälp av tv-spel vara aktuellt.

– Det underlättar om man har en ganska rolig uppgift så det skulle tala för någon form av tv-spelsintervention, säger Erik Domellöf.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.