Foto: SVT

Starka reaktioner på nya rön om vedelning – nu svarar forskaren

Publicerad

På torsdagen publicerade SVT en artikel om ny forskning kring vedeldning. Efter det öste det in reaktioner och frågor. Här är några av frågorna och forskarens svar.

Gäller det pyreldning eller eldning mot tank med keramikpanna, det är en stor skillnad på utsläpp?

Svar: Vi har med alla typer av pannor och kaminer som sotas, och vi har tagit hänsyn till att olika pannor har olika emissioner. Hur man eldar påverkar emissionerna mycket.

Forskarna säger att demens ökar, men vedeldning har funnits sedan mänskligheten startade.

Svar: Livslängden har ökat, vilket gör att risken att drabbas av demens ökar. Att vedeldning har förekommit i hela mänsklighetens historia är inte ett argument för att det inte skulle kunna påverka hälsan. 

Din skrivelse om eldning stämmer inte, eftersom gaser efter eldning går uppåt – den är lättare en luften. Dessutom om man har växter i bostaden, rensar det också luften. Om man har mycket växter ute, rensar det luften. Det var dåligt att jämföra avgaser med en ”rätt” eldning?

Svar: Det stämmer att hur man eldar påverkar emissionerna mycket. Det finns mätningar som visar att det förekommer mycket partiklar från vedeldning i luften som Umeåborna andas.

Vad säger man då om vedeldade värmeverk?

Svar: Det är en politisk fråga. Det våra resultat visar är att både partiklar från vedeldning och avgaser verkar påverka risken att få demens. De närmsta åren kommer det många fler studier på hälsoeffekten av vedeldning. Vi vet ännu inte vad dessa studier kommer visa, men enligt de uppskattningar som finns nu orsakar vedeldning ungefär lika många förtida dödsfall som trafiken i Sverige.

Jag undrar om forskarna bakom studien även inkluderat utsläppen från fjärrvärmeproduktionen i sina data. Förbränning som förbränning. Jag bor själv nära Uppsala och vet när vinden legat ”fel” hur illa det luktar av Uppsalas fjärrvärmeanläggning när sopförbränning sker. Om lukt kan komma ur skorstenen, så slipper väl en del andra partiklar undan reningsfiltren även där…

Svar: Fjärrvärmeverken ingår inte i halterna från hushållens eldning. Det finns två stora punktkällor (fjärrvärmeverk) inom kommunen, men med höga skorstenar, så de ger liten påverkan, vilken vi inte studerat effekterna av.​

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer