Det kan vara farligt att träna om du suttit på kontor en hel dag. Foto: SVT/TT.

Forskare: ”Kan vara skadligt att träna om du suttit still”

Uppdaterad
Publicerad

Brukar du tycka att det är skönt att träna en timme på gymmet efter att ha suttit vid skrivbordet på kontoret hela dagen? Nu visar forskning att det kan finnas en hälsorisk, ja till och med vara skadligt, att träna efter en stillasittande arbetsdag.

– Det blir farligt när man helt plötsligt börjar använda allt blodsocker i kroppen, säger forskaren Edvard Hamnvik Sagelv.

Han har under ett års tid forskat i om stillasittande är en hälsorisk trots att man är fysiskt aktiv. Under Idrottshögskolans dag som arrangerades i Umeå under fredagen presenterade han sitt forskningsresultat som visar att det faktiskt snarare är negativt än positivt för hälsan att gå på gymmet efter en stillasittande dag.

– Om du har några sjukdomar som påverkar blodsockret, till exempel diabetes eller metabolt syndrom, så kan det vara något skadligt. För när man börjar använda musklerna sjunker insulinnivåerna, det blir en chock för kroppen som reagerar på att man tränar för hårt och allt blodsocker i kroppen används, säger Edvard Hamnvik Sagelv, forskare i idrottsmedicin.

Två minuter på kontoret bättre än gymträning

Han menar att det för diabetiker är viktigt att ha med sig insulinsprutor eller att ha snacks tillgängligt i träningsväskan. Men så länge man inte har några sjukdomar eller andra riskfaktorer för hälsan så har träning efter en stillasittande dag inga negativa hälsoeffekter.

Hans forskning visar att det kan ge positivare hälsoeffekter att en gång i timmen ställa sig upp och gå omkring två minuter på kontoret än att träna en timme på gymmet för de med diabetes.

– Då ligger blodsockret på en mer jämn nivå hela dagen.

Negativt att stå upp och jobba

Det har länge pratats om att det ska göra stor skillnad på hälsan om kontorsarbetare står vid sitt skrivbord i stället för att sitta, men Edvard Hamnvik Sagelv är av en annan åsikt.

– Det ger inte några positiva effekter på vare sig hälsan eller arbetsprestationen. För om du står upp så sätts mekanismer i kroppen igång som säger till kroppen att den förbränner mer, vilket i sin tur gör att hjärnan säger till kroppen att man måste äta mer och då stoppar du i dig mer energi än vad du behöver och det blir i stället en negativ effekt.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.