Foto: SVT

Forskaren: D-vitamin kan lindra nedstämdhet

Uppdaterad
Publicerad

 Vintermörkret är här och för oss som bor i Norrland gäller det att hålla en lagom D-vitamin-nivå. Vilket kan vara lättare sagt än gjort.

Solljus stimulerar ju kroppens produktion av hormonet seratonin, som i sin tur gör att vi håller oss pigga och i bästa fall också glada.

Ganska klart samband

Brist på ljus däremot kan få motsatt effekt. Man kan känna sig trött och smådeppad, och i många fall kan det bero på D-vitaminbrist.  Och det finns också alldeles ny forskning som visar på ett samband mellan D-vitaminbrist och nedstämdhet.

– Ja man är ganska klar över att det finns ett samband. Om man har en depression och samtidigt en brist på D-vitamin så kan D-vitamintillskott vara en effektiv behandling, säger Ewacarin Sehlstedt, legitimerad dietist.

Kompensera med fisk

På sommaren får även vi som bor i norr i oss D-vitamin genom solen. Men just den typen av solens våglängd träffar oss inte på vintern. Så då bör vi kompensera med att antingen äta t.ex. fet fisk och ägg eller få i oss nån form av kosttillskott. Men för stor dos D-vitamin kan enligt livsmedelsverket göra mer skada än nytta. Så lagom är som vanligt bäst.

– Om det är en sån dag när man äter lax eller nån annan fet fisk så behöver man kanske inte ta D-vitamin just den dagen. Eller om man är utomlands några veckor då behöver man ju inte använda tillskott, menar dietisten Ewacarin Sehlstedt.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.