”Vi får nog acceptera ett visst bilberoende om landsbygden ska leva” – hör forskaren Kerstin Westin i klippet ovan. Foto: SVT, Julia Hedlund

Forskaren: Landsbygdsbor har andra vardagslösningar som är hållbara

Uppdaterad
Publicerad

Människor på landsbygden skambeläggs ofta för långa bilresor, men att de har andra vardagslösningar som är hållbara, enligt forskaren Kerstin Westin.

– Det viktigaste är att få till en förändring i den stora massan, hos människor i större städer, säger hon.

Kerstin Westin jobbar som professor vid institutionen för geografi vid Umeå universitet och forskar bland annat om människors resevanor kopplat till klimatet.

– Många strävar efter att resa på ett hållbarare sätt men att det kör ihop sig med hämtning och lämning av barn, mathandlingar och arbetstider.

Måste skilja på stad och land

Människor som bor på landsbygden skambeläggs ofta för långa bilresor. Men enligt Kerstin Westin har de andra vardagslösningar som är hållbara som mindre konsumtion.

– Många odlar, jagar och fiskar också. Vi måste göra skillnad på stad och landsbygd och kan inte ha samma medicin överallt, säger Kerstin Westin.

”Gäller att få en förändring i den stora massan”

Hur skiljer sig förutsättningarna att leva hållbart i inlandet jämfört med större städer?

– Bor man utanför tätorterna är det väldigt svårt att klara sig utan bilen, men där bor inte så många människor så det är viktigare att få till en förändring i den stora massan, i större städer som exempelvis Umeå och Stockholm.

Hör forskaren om hur förutsättningarna för att leva klimatsmart på mindre orter i klippet ovan!

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.