Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Foto: Anna Bergman SVT / Anders Alm.

Umeåforskarens varning till föräldrar: ”Barn kan vara så nikotinberoende att de inte kan sova”

Uppdaterad
Publicerad

Vejps ökar rekordartat bland unga i hela landet. Nu flaggar forskare i Umeå om ökningen och riktar en varning till alla tonårsföräldrar:

– Många vet inte ens att det finns, men barnen kan vara så nikotinberoende att de är vakna på nätterna, säger Linnea Hedman, beteendevetare och docent i epidemiologi och folkhälsovetenskap vid Umeå universitet.

Linnea Hedman är forskare på Umeå universitet och har forskat mycket kring vejps och vitt snus. Hon menar att ökningen hos unga är skrämmande och att föräldrar inte har koll på vad som pågår.

– Det är mycket oroväckande, säger hon.

Ökar jättesnabbt – vet inte vad det innehåller

I hennes forskning har man sett att unga väljer e-cigaretter i allt större utsträckning.

– Vejps och vitt snus ökar jättesnabbt och man vet inte ens vad en vejp innehåller. Det är snudd på omöjligt att veta vad man stoppar i sig. Vi måste lära oss om det nya och förhålla oss till det.

– Unga som börjar med elektroniska cigaretter går ofta vidare till tobakscigaretter. Tröskeln blir lägre, blir man beroende söker man sig vidare till traditionella, säger Linnea Hedman.

Rekordökning bland unga

I den senaste undersökningen gjord av Can, centralförbundet för alkohol- och narkotikaupplysning, ser man en jätteökning av vejps bland unga. Där har niondeklassare som vejpat senaste 30 dagarna har ökat från 5 till 20 procent mellan 2021 och 2022.

– Det är sällan vi ser en sådan hög ökning av något, säger Martina Zetterqvist, utredare hos Can.

Hör Linnea Hedman berätta mer riskerna i klippet.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.