Foto: SVT.

Här förbjuds barnen äta socker

Uppdaterad
Publicerad
Barn äter för mycket godis, läsk, snacks och bakverk och för lite frukt och grönsaker. På en förskola i Lycksele försöker man ändra på det. Där har man helt tagit bort alla produkter med tillsatt socker.

På förskolan Jonsta i Lycksele bjuds det aldrig på kakor, kräm eller saft. 

– Vi har tagit bort allt med socker. Vi äter inte sylt, juice eller sötsaker. Vi har valt bort det söta. När barnen har kalas samlar vi ihop flera som fyllt år och har ett månadskalas där vi bjuder på en exotisk fruktbricka, säger Katarina Isberg Grubbström, förskollärare.

En fjärdedel av kalorierna från godis

Förskolan är med i ett landstingsprojekt som går ut på att få barn att äta mindre sötsaker och mer frukt och grönsaker. Projektet startade när alarmerande siffror visade att en fjärdedel av barnens dagliga intag av kalorier kommer från godis, läsk, snacks och bakverk och att bara ett av tio barn äter så mycket grönsaker och frukt som är rekommenderat.

– Det blir överviktiga barn till slut. De blir hämmade och orkar inte röra på sig så mycket som de bör göra, säger Katarina Isberg Grubbström, förskollärare.

Frukt istället för glass

Men personalen på förskolan har inte bara fått positiva reaktioner på deras förändringar.

– De saknar glassen, men då fick vi ta frukt istället och göra det fint och trevligt för ögat. Så de har lärt sig nu, säger Katarina Isberg Grubbström, förskollärare.

Vad tycker du om detta? Kommentera nedanför.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer