På Dalabo går det idag sju barn som alla kommer erbjudas platser i tätorten om förskolan skulle läggas ned. Foto: Bjurholms kommun

Förskolan i Vitvattnet hotas av nedläggning

Publicerad

Dalabo förskola i Vitvattnet utanför Bjurholm hotas av nedläggning. Anledningen är kommunens ansträngda ekonomi som tvingar kommunen att spara.

Det var VK som var först med att berätta om förskolan i Dalabo i Bjurholms kommun riskerar att läggas ned. Förskolan är den sista kommunala som ligger utanför tätorten och idag går där sju barn och jobbar tre heltidsanställda. Verksamheten hotas då kommunen befinner sig i ett ekonomiskt ansträngt läge.

– I kommunen i allmänhet men nämnden i synnerhet. Vi har haft ett stort budgetunderskott under 2018 som även ser ut att fortsätta under 2019, säger skolchefen Pia Bolin.

Hon har fått i uppdrag av kultur- och utbildningsnämnden att ta fram ekonomiska kalkyler där en eventuell nedläggning av Dalabo finns med.

Enligt Bolin har kommunen länge haft en inställning att värna om verksamheter utanför tätorten, som den i Dalabo, och att det är en samhällsservice som kommunen vill ha. Men ekonomin är ett bekymmer som inte går att blunda.

– Vi har stora sparkrav och då måste vi titta om vi kan göra något bättre. Vi stänger inte för skojs skull och om vi stänger och flyttar gör vi det av en anledning. Ingenting är klart än och vi ska invänta allt innan vi säger bu eller bä, säger Bjurholms kommunalråd Christina Lidström (M) som tillägger att man inte ska dra ut på beslutet för allas bästa.

Erbjuder platser i tätorten

Den 4:e mars har Kultur- och utbildningsnämnden sammanträde och då ska förslagen upp på dagordningen. Om det skulle bli så att en nedläggning är aktuell finns en lösning för barnen på Dalabo.

– Vi kommer erbjuda plats i våra förskolorna inne i tätorten istället. Jag tillsammans med presidiet och förskolechefen har mött förskolepersonalen och föräldrarna och lyssnat in deras tankar. Det verkar som att vissa kommer välja en annan kommun och andra stannar kvar, säger Pia Bolin.

SVT har sökt Kultur- och utbildningsnämndens ordförande Bengt Sundling (M) för en kommentar.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.