Förslaget: ”Kvotera talartid”

Publicerad

Det har varit svårt för Umeå kommun att leva upp till jämlikhetsstrategin de senaste åren, nu kommer förslag om kvoterad talartid. Ett sätt att ge fler inflytande, menar forskare.

Kvinnor och män är jämlikt representerade inom Umeå kommun när det gäller ledamöter. Men när det kommer till de inflytelserika gruppledarna så är 70 procent män. Kvinnor har också bara 23 procent av ordförandeposterna. När antalet minuter i talarstolen räknades under det senaste kommunfullmäktigemötet visade det sig att kvinnor hade talat 13 procent av tiden, medan män talat 87 procent.

Talartiden kommer att fortsätta mätas under året och om det fortsätter vara lika ojämt vill Vänsterpartiet att talartiden kvoteras.

– Under första kommunfullmäktigemötet var det en gubbkavalkad som stod i talarstolen, säger Ulrika Edman (V), gruppledare.

– Om man skulle begränsa talartiden för vissa skulle andra vara tvugna att prata och det skulle kunna skapa ett större engagemang och en större känsla av inflytande för alla politiker, säger Malin Rönnblom, docent statsvetenskap.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.