Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Se varför systrarna inte fick komma in på kvällens föreställning på Folkets hus i Umeå. Foto: sVT

Första kvällen med vaccinpass – systrarna släpptes inte in på Folkets hus

Uppdaterad
Publicerad

Insläppet till kvällens föreställning på Folkets hus i Umeå gick bra trots minusgrader och många besökare. De allra flesta hade biljett, vaccinpass och legitimation redo – trots det fanns det några som inte fick komma in.

Folkets hus i Umeå hade slutsålt på kvällens föreställning. Det var den första kvällen där besökarna skulle visa vaccinpass och personalen hade förberett med fyra parallella köer och extra personal för att det skulle gå så smidigt som möjligt.

Men det var två personer som inte kunde komma in. Systrarna Rachel och Laura är dubbelvaccinerade men hade fel sorts vaccinpass.

– Min syster vaccinerade sig i USA och har ett utländskt vaccinpass men det gills inte här, säger Rachel.

Hör systrarna i klippet ovan.

• Förslaget till vaccinationsbevis syftar i första hand till att minska risken för smittspridning genom att begränsa ovaccinerade personers möjligheter att delta i allmänna sammankomster och offentliga tillställningar.

• Endast vaccinationsbevis godtas, det vill säga vaccinationsdelen i EU:s digitala covidbevis, vilket innebär att man måste vara vaccinerad.

• E-hälsomyndigheten har fått i uppdrag av regeringen att utfärda vaccinationsbevis till personer som har vaccinerats i s.k. tredjeland (länder utanför EU). Förslaget bereds just nu i regeringskansliet och E-hälsomyndigheten väntar på beskedet för att kunna utfärda vaccinationsbevis för exempelvis svenskar som har vaccinerat sig i USA. Målet är att detta ska vara på plats senast årsskiftet 2021-2022.

Källa: ehalsomyndigheten.se och regeringen.se

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer