”Vi har mer kvar att göra” – hör mer om arbetet med rökfria områden Foto: Mikael Assmundsson, SVT

Fortsatt rökning trots ett år av rökfria miljöer

Uppdaterad
Publicerad

Nu har det varit rökfritt på uteserveringar och i flera andra offentliga miljöer i snart ett år. Region Västerbotten som införde regler i utomhusmiljön redan i maj förra året hade önskat se en tydligare effekt.

– Vi ser en liten beteendeförändring, även om det inte efterlevs fullt ut, säger Ywonne Wiklund på Region Västerbotten.

1 juli 2019 infördes nya tobakslagen i Sverige. Region Västerbotten låg steget före och införde rökfria utomhusmiljöer redan i slutet av maj. Sedan dess är det förbjudet att röka till exempel vid sjukhusentréer i länet.

– Det gäller runt våra verksamheter, även vid hälsocentraler och vid folktandvården, säger Ywonne Wiklund som är hälsoutvecklare.

Den nya tobakslagen säger att alla entréer till offentliga miljöer ska var rökfria, precis som uteserveringar och lekplatser, bland annat (se faktaruta). Men trots att nio av tio personer känner till den nya lagen, enligt en Novusundersökning, så är det inte alla som följder den. Åtminstone inte enligt Ywonne Wiklund.

– Jag tror att vi kommer behöva påminna om vad som gäller en längre tid framöver, säger Ywonne Wiklund.

Se mer i klippet.

Fakta Tobakslagen

1993 års tobakslag i Sverige infördes i början av juni och innebar då att det blev förbjudet att röka i vissa lokaler. Arbetsplatser blev rökfria miljöer och förpackningarna började prydas med hälsovarningar. Senare har förbud mot rökning kommit att gälla allt fler platser.

1994 blev det förbjudet att röka på skolgårdar.

2005 blev det rökfritt inne på krogar och restauranger.

2019 blev även uteserveringar rökfria, men också lekplatser, tågperronger, busshållplatser, entréer till lokaler dit allmänheten har tillträde som vid butiker, biografer och bibliotek, bland annat. Även inhägnade idrottsanläggningar blev rökfria.

På Folkhälsomyndighetens sajt kan du läsa mer om vilka rökfria miljöer som har stöd i lagen och vilka som undantas.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.