Foto: TT

Fortsatta problem med älgbetesskador

Uppdaterad
Publicerad

Problemen med älgbetesskador i Norrland fortsätter vara stora även i år. Det rapporterar Skogsstyrelsen.

Älgbetesskadorna på tallar fortsätter att vara stora. Framför allt är det bekymmer i Västerbottens inland och Jämtland, det visar resultatet från Skogsstyrelsens analys av 2017 års älgbetesinventering.

De mest oroande siffrorna finns i Lyckseles och Storumans kommuner tillsammans med ett område nordväst om Östersund. Där ligger andelen skadade tallar på 72 respektive 63 procent. Problemområdena kan jämföras med siffran i sydvästra Västerbotten där skadorna på tallar ligger nere på 28 procent.

– Resultaten från inventeringen visar att engagemanget och ansvarstagandet inom älgförvaltningen och skogssektorn måste öka, säger Staffan Norin, regionchef för Skogsstyrelsens region Nord.

– Om vi ska få rönn och asp i framtida skogar, och fortsätta nyttja skogen för ett hållbart samhälle, måste betesskadorna minska på både kort och lång sikt.

I Norrland har ungefär 1500 ungskogar besökts av inventerare där resultaten i första hand ska användas som ett underlag för beslut om älgjakt i älgförvaltningsgrupper med representanter för markägare och jägare.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer