Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Hör om kostnaderna för de vattenläckage som orsakat vattenbrist under påsken i Borgafjäll – och vem som väntas stå för kostnaderna. Foto: SVT

Läckage i privata fastigheter orsakar vattenbristen i Borgafjäll – nu kan stugägare få ta kostnaden för vattenkaoset

Publicerad

Privata stugägare har orsakat vattenbristen i Borgafjäll under påsken enligt Dorotea kommun. Nu vill kommunen skicka notan – som i nuläget ligger på omkring 600 000 kronor – till stugägarna som haft läckage.

– Jag utgår från att de har försäkring på fastigheterna, säger Pierre Danielsson, chef teknik och service i Dorotea kommun.

Det var i fredags som vattenproblemen slog till på allvar i Borgafjäll, dit massor av påsklovsfirare sökt sig. Upp på Lillfjället har stugägare varit helt utan vatten sedan i torsdags.

– De har drabbats hårdast av det här, säger Pierre Danielsson, Dorotea kommun.

Rinner ut enorma mängder vatten varje dag

Dorotea kommun har sökt efter läckage hela helgen, utan att hitta något på det kommunala vattennätet. Men nu har man istället konstaterat läckage hos två privata stugägare i Borgafjäll. Där har det runnit ut cirka 80 000 liter vatten per fastighet och dygn.

– Vi misstänker att det ser ut på liknande vis hos två-tre andra fastighetsägare.

Under påsken har det körts vattentankar från Dorotea till Borgafjäll för att besökarna ska ha tillgång till vatten. I nuläget är notan uppe på 600 000 kronor – och då är inte vattenkostnaden inräknad. Nu vill kommunen att fastighetsägarna som orsakat läckagen ska få stå för notan.

– Jag tror inte de blir upprörda. Jag utgår från att de har försäkring på fastigheterna och att det hamnar hos försäkringsbolagen.

Det andra alternativet hade varit att alla som är anslutna till det kommunala vattnen i Dorotea får dela på notan.

– Då hade vi fått höja taxan och det tror jag inte hade varit populärt, säger Pierre Danielsson.

Vattennätet kan byggas ut i framtiden

Vattenproblemen kvarstår ännu och kommunen fortsätter köra vattentankar så länge det behövs. Kommunen uppmanar alla att vara fortsatt sparsamma med vattnet.

Det är inte så att kapaciteten inte räcker till när det kommer så mycket turister?

– Nej, vi hade klarat det här om det inte vore för läckagen. Men framöver när Borgafjäll expanderar kommer vi bli tvungna att göra om. Men det är en stor kostnad som vi gärna vill skjuta på, säger Pierre Danielsson.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.