Landstingsrådet Peter Olofsson (S). Foto: SVT

Förvirring när landstinget blivit region

Uppdaterad
Publicerad

Västerbottens läns landsting finns inte mer. Från och med den första januari bildar landstinget och regionförbundet tillsammans Region Västerbotten, men den som söker kontakt med sjukvården kommer under en övergångsperiod fortfarande att mötas av...landstinget.

Det kan verka lite förvirrande men handlar egentligen mest om ytan. De olika organisationernas hemsidor är kvar och den som ringer sjukvården välkomnas av landstinget.

– Vi har inte de ekonomiska musklerna att ordna allt detta på en gång och därför får vi ta det lite pö om pö, förklarar det socialdemokratiske landstingsrådet Peter Olofsson.

Men varför har ni inte sett till att ha den här grundläggande kommunikationsstrukturen klar till 1 januari när ni så pass länge vetat om att Region Västerbotten skulle bli av?

– Därför att vi helt enkelt inte avsatt några extra resurser utan använder de vi har, och vi räknar med att få alla pusselbitar på plats under våren.

”Inte samma ekonomiska muskler”

Peter Olofsson har flera olika perspektiv på den nya organisationen. Han tror att det blir bra för medborgarna att få ett direktvalt parlament även för de regionala utvecklingsfrågorna och menar att strukturen med regioner är en naturlig utveckling i Sverige.

– Däremot kan jag väl tycka att vi inte har samma ekonomiska muskler. Vi blir ju tre väldigt stora regioner och 18 små vilket kanske inte är bra för Sverige på sikt.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.