IVO kritiserar förlossningsavdelningen vid Nus i Umeå på grund av bristande journalföring. Foto: Mikael Assmundsson/SVT

Par uppmanades vänta av förlossningen – barnet dog i vecka 42

Uppdaterad
Publicerad

Ett par i länet uppmanades flera gånger att vänta istället för att åka in till förlossningen i Umeå. Senare samma dag konstaterades att fostret hade dött. Nu kritiseras förlossningen av IVO.

Vintern 2018 ringde paret till förlossningen och berättade att värkarbetet var i gång. Kvinnan var då i gravidvecka 42 och eftersom det var parets första barn ville de få korrekt vägledning. Men i telefonsamtalet svarade personalen att det är lång tid kvar till förlossning och att de skulle stanna hemma.

Enligt anmälan ska ytterligare två samtal gjorts under samma dygn då man inte upplevde några fosterrörelser. Men då paret hade en inbokad tid på specialistmödravården samma dag fick kvinnan rådet att ta smärtstillande och åka på den inbokade tiden för bedömning.

Konstaterade barnet dött

Enligt anmälan ska barnmorskan dock ha missat informera specialistmödravården om att det snart kommer en patient som inte känner några fosterrörelser. Paret fick vänta 40 minuter extra med att komma in och väl inne hos barnmorskan konstaterar man att barnet är dött. Av IVO:s beslut råder det dock motstridiga uppgifter avseende uppgiften om att patienten inte kände fosterrörelser.

IVO kritiserar förlossningsavdelningen vid Norrlands universitetssjukhus i Umeå på grund av bristande journalföring. Detta då första dokumenterade telefonsamtal sker först vid den tredje kontakten med förlossningen.

– IVO har rätt i sin kritik att journaldokumentation var ofullständig. Vi har lyft detta i verksamheten. Men vår bedömning kvarstår att detta inte hade förhindrat den tragiska händelsen och det är orsaken till att en lex Maria anmälan inte gjordes av oss, säger Eva Innala.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.