Mäklaren värderade ett fritidshus utan tillstånd från ägaren. Nu prickas han av Fastighetsmäklarinspektionen. Foto: Claudio Bresciani / TT

Fotade fritidshus utan ägarens vetskap – mäklare prickas

Publicerad

Skellefteåmäklaren gick in på tomten och fotograferade fritidshuset för att värdera det åt en intressent – trots att han aldrig varit i kontakt med husägaren. Nu får mannen en erinran av Fastighetsmäklarinspektionen (FMI).

Händelsen inträffade i oktober 2018. Husägaren anmälde händelsen då han ansåg att mäklaren genom sin yrkesroll betett sig på ett ”oacceptabelt, oetiskt och obehagligt” sätt.

Mäklaren säger själv han fick en förfrågan om att värdera fastigheten och därför tog sig dit för att fotografera det. Han betonar att han inte gått in i byggnaden eller fotat genom något fönster och anser sig inte ha gjort fel.

FMI:s bedömning av händelsen är att mäklaren inte uppfyllt sitt ansvar att ta hänsyn till både säljare och köpares intressen. Genom sitt agerande har han brutit mot god mäklarsed och tilldelas en erinran.

Sällsynt ärende

Enligt FMI är fallet väldigt ovanligt.

– Mig veterligen är det första gången som FMI:s disciplinnämnd prövar ett sådant ärende. Jag kan inte se att vi haft något sådant ärende uppe tidigare, säger Anders Astonsson, kommunikatör på FMI.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer