Fotbollsprojekt i Umeå hjälper unga vuxna tillbaka till arbetslivet

Uppdaterad
Publicerad

Nu ska unga vuxna som hoppat av jobb och skola under pandemin få hjälp att komma tillbaka. Svenska fotbollförbundet driver projektet Reboot för att hjälpa avhopparna.

– Det här är ett sätt att bygga sig en väg tillbaka, säger Frida Östberg, projektledare för Reboot i Umeå.

Sexton personer har deltagit i projektet hittills och flera av dem har kommit ut i arbete eller återvänt till skolan. Vissa kommer att fortsätta under projektets andra del som nu drar igång, där också nya deltagare har möjlighet att sluta upp.

– Det är flytande start och slut beroende på individerna som är med. Man får komma och gå. Några har redan fått jobb och skrivit ut sig ur projektet, säger Frida Östberg, som själv haft en fotbollskarriär i både Umeå IK och landslaget.

Sammanhang genom föreningslivet

– En del av deltagarna har varit hemmasittare i flera år. Vi jobbar med att skapa individuella handlingsplaner beroende på vad personen behöver, säger Frida Östberg.

På vilket sätt har projektet med fotboll att göra?

– Man måste inte gilla att spela fotboll för att vara med, men vi ser vikten av att få vara i ett sammanhang och vi använder föreningslivet som en knytpunkt för att skapa sammanhang.

Fakta om projektet Reboot

  • Projektet som heter Reeboot finns på fyra olika orter i Sverige. Projektet vänder sig till unga vuxna som hoppat av jobb, skola eller praktik under pandemin.
  • Finansieras av Rådet för Europeiska socialfonden, och får fortsatt finansiering till våren 2023.
  • I Umeå med kranskommuner drog projektet gång i juni 2021.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.