Foto: SVT

Framtidens blodprov – görs i en liten låda

Publicerad

Framtidens provtagning kommer man till stor del att göra själv. Fingret stoppas in i en liten låda som både suger ut blodet och analyserar det. Det hoppas forskarna vid glesbygdsmedicinskt centrum i Storuman kunna ta fram.

Det är genom ett samarbete med glesbygdsmedicinskt centrum i Storuman och Uppsala samt Ångströms laboratoriet i Uppsala som projektet för att ta fram mer patientnära provtagning pågår.

I Storuman arbetas med tekniken som ska göra att blodprov kan analyseras på plats och enkelt kan tas själv av patienten. 

– En nåldyna trycker fram blodet som sedan sugs ut av en pump. Ett mikrochip analyserar blodet. Resultatet sänds sedan vidare till en läkare, berättar Johan Jirlén forskare i Storuman.

Allt ryms i ett mikrochip

Förhoppningen är att vårdrummen ute i kommunerna ska få sådan här utrustning om ungefär 5-10 år.

För att ta den här typen av prover på labb krävs i dag utrustning som två stora kylskåp – nu ryms allt i det lilla mikrochipet. Men sticket i fingret blir nog kvar ett tag till. Även om det i dag finns en israelisk utrustning där man mäta blodsocker via ljus utan att patienten varje dag behöver sticka sig i fingret.

– Det ska vara så enkelt som möjligt. Vi försöker hålla användaren i fokus i vårdprojekt, berättar Roger Bodén forskare vid glesbygdsmedicinskt centrum i Storuman

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.