Fredrika på väg att bli vindkraftcentrum

Uppdaterad
Publicerad

Idag invigdes vindkraftparken Stor-Rotliden utanför Fredrika, med 40 vindkraftverk. Men i samband med invigningen avslöjade Vattenfalls vd Öystein Löseth att allt pekar på att ytterligare två vindkraftparker kommer att byggas i området.

– Vi räknar med att skicka in tillståndsansökningar inom de närmaste månaderna. Sedan får vi internt i Vattenfall om vi till slut vill bygga eller inte.

– Man ska inte föregripa ett styrelsebeslut men som jag vår strategi och våra målsättningar så ligger det gott och väl inom strategin, säger Löseth

Om även parkerna i Blakliden och Fäboberget byggs kommer Vattenfall att ha 130 vindkraftverk i området. Tidigare har man sagt att detta skulle innebära att det behövs ett servicekontor i Fredrika med 20-25 anställda.

Med tanke på att det finns ytterligare vindkraftplaner i området, så kan Fredrika inom några år vara ett av de viktigaste områdena i landet.

I samband med dagens invigning underströk Löseth Vattenfalls pågående kursomläggning, där förnyelsebar energi ska svara för de stora nysatsningarna. Bland annat räknar bolaget med att investera 26 miljarder kronor i vindkraft under de kommande fem åren.

Nu innebär detta en satsning från en ganska låg nivå. Trots att Vattenfall är det största företaget inom energisektorn i Sverige så hade företaget vid årsskiftet bara byggt 120 av de 1655 vindkraftverk som hittills byggts i Sverige.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.