Här stoppar Fredrik in snus och kakor – och instruerar i Skellefteåmål. Foto: Maria Broberg

Hör Fredriks kak- och snusversion av Skelleftemålet

Uppdaterad
Publicerad

Med tre snusar under läppen, ett gäng kakor i munnen och snack om hockey och hamburgare instruerar Fredrik Westerlund i hur man pratar i Skellefteå. Hans instruktionsvideo har nu blivit en viral succé.- Jag hade inte en tanke på att videon skulle bli så här stor, säger han.

Allting började som en övning i kursen digital videoredigering där deltagarna skulle skapa en instruktionsvideo med hjälp av det som fanns i konferensrummet.

– Det stod kakor på bordet och jag hade en snusdosa i fickan, så då var Skellefteåmålet det första jag kom på, säger han.

Hockey och hamburgare

Fredrik Westerlund är född och uppvuxen i Västerbotten, men 1996 flyttade han därifrån och numer bor han i norrbottniska Arjeplog. Men han har fortfarande många av sina bästa vänner kvar i Skellefteå.

– Så jag förstår att det finns mer än hockey och hamburgare där, men det är en ganska stor del av att vara Skellefteåbo.

TV: Glada miner när flygvärden pratar Skelleftemål

En kärleksfull succévideo

I videon driver han om att det är just hockey och hamburgare som Skellefteåborna ägnar sin tid åt, och att alla heter Marklund eller Lundmark.

– Det gör dem ju också, i alla fall alla jag känner. Eller ja, jag känner en Wikström också, säger han och skrattar.

Han säger att videon är gjord med stor kärlek och att han gillar både staden och invånarna i den, vilket han hoppas framgår i videon. Att den skulle bli så stor hade han aldrig kunnat tro. Från början delades den endast i en stängd Facebookgrupp för kursdeltagarna, men när den sedan delades offentligt har den fått en rejäl spridning och i skrivande stund setts över 30.000 gånger.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.