Stolarna gapade tomma under kvällens kommunfullmäktige då flera partier valt att bojkotta i protest. Foto: Robert Tedestedt/SVT.

Fullmäktige bojkottas av flera partier

Uppdaterad
Publicerad

Just nu pågår ett extra kommunfullmäktige i Skellefteå. Men det bojkottas av flera partier. Endast Socialdemokraterna, Vänsterpartiet och Sverigedemokraterna deltar.

– Mer än var tredje bänk är tom, säger Robert Tedestedt, SVT:s reporter på plats.

Endast 41 av 65 ledamöter är på plats. 24 är frånvarande. Liberalerna, Moderaterna, Centerpartiet, Kristdemokraterna och Miljöpartiet har bojkottat mötet.

– Jag beklagar att så många valt att bojkotta sammanträdet, sa kommunalrådet Lorents Burman (S) i talarstolen.

Konflikten handlar om antalet valkretsar inför kommande års val, vilket påverkar små partiers möjlighet att ta mandat i fullmäktige. Socialdemokraterna anklagas för att försöka stänga ute de mindre partierna.

Under kvällen klubbades Socialdemokraternas förslag igenom med 41-0. Det betyder att Skellefteå kommer att ha två valkretsar nästa år.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.