Polisen på plats vid avspärrningarna i bostadsområdet där en man dog och två skadades i en skottlossning på onsdagskvällen. Foto: Samuel Pettersson/TT

Ersbodamordet: Han sköts i huvudet – berättade i rätten

Uppdaterad
Publicerad

Kulan träffade bakom örat och gick ut vid tinningen. Allt slocknade, han såg aldrig nåt vapen. I tingsrätten idag hördes en av de män som skottskadades i samband med dödskjutningen på Ersboda i Umeå i januari.

Det var en kall kväll, omkring 12-15 minusgrader när de tre vännerna drog ut för att festa i centrala Umeå. Själv hade han åkt upp från Stockholm för att fira en av vännernas födelsedag.

– Vi drack mycket på kvällen, flera shots på Gröna älgen i Umeå, berättar han när han hördes i rätten under onsdagseftermiddagen.

Till en början höll han inte på att ta sig till rättssalen. När rättegången startade på morgonen var han inte på plats. Målsägandebiträdet fick istället ursäkta frånvaron och berätta att han inte skulle orka berätta. Minnet var för jobbigt. Men så dök han ändå upp i första paus.

”Allt hände så snabbt”

Sällskapet var rätt så berusade när de beslutade sig för att ta kvällen vidare på en annan restaurang. Istället för att ta taxi hämtades de av en bekant, ingen han kände. Det blev ett stopp på vägen. På Ersboda.

Där uppstod tjafs. Han kan inte svara på varför, minns inte, säger han i tingsrätten.

– Det blev ganska högljutt, allt hände så snabbt, säger han och fortsätter:

– Nån skrek, sen slocknade jag. Vaknade och såg en person ligga vid sidan av mig. Jag försökte resa mig, men kunde inte. Jag började stappla runt. Nån kom fram och jag sa: jag tror att jag blivit skjuten. Sen vaknar jag på Karolinska och de berättar att jag blivit skjuten i huvudet.

Fick livshotande skador

Kulan hade träffat bakom örat och gått ut vid tinningen. Skadorna var livshotade. I en och en halv vecka låg han nedsövd på sjukhuset, berättar han.

Han säger att han inte vet vem som sköt, eftersom han blev skjuten bakifrån. Den misstänkta gärningsmannen sitter på andra sidan tingsrättssalen, men förnekar brott.

Minst åtta kulor avlossades sent den kvällen. En 19-åring träffades i kinden och i bröstet. Båda kulorna var dödande. Minst tre andra personer skottskadades svårt, men överlevde.

Hör offrets målsägarbiträde, Wille Wetterström, i klippet ovan.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App Store
Ladda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.