Foto: Fredrik Sandberg/TT

Kulturpolitik – årets tema under sameveckan

Uppdaterad
Publicerad

En bättre framtid för samisk kultur, det är målet med den samiska veckan som invigdes under lördagen. Invigningsdagen bestod av dans, tal och smakprov av samiska läckerheter. Rådhustorget är mittpunkten och den mångkulturella mötesplatsen under kommande vecka.

Samiska veckan fyller 20 år

Under lördagsförmiddagen tjuvstartade veckan med ett vernissage där tre kvinnliga konstnärer deltog. Sedan invigdes sameveckan vid tältkåtorna på Rådhustorget av Dieter Müller, vicerektor vid Umeå universitet. Efter det höll Michael Lindblad, ordförande i Umeå sameförening, ett tal.

– Målet med veckan är att stärka samisk kultur. När det gäller 20 års jubileet handlar det om firande och manifestation av den rika samiska kulturen och dess kulturyttringar, säger Michael Lindblad.

”Generande lågt stöd av staten”

Kulturminister Amanda Lind kommer under onsdagen att inviga ett toppmöte gällande samisk politik och de villkor som finns för samer. Årets tema, kulturpolitik, ska enligt Michael Lindblad belysa de svårigheter som finns för samer.

– En utgångspunkt är att samisk kultur får generande lågt stöd av staten. Det gör det väldigt svårt med utveckling när det gäller samisk kulturverksamheter.

Veckans program är hela nio dagar och fullspäckat.

– Det ryms aldrig en samisk vecka på mindre än åtta dagar, schemat är väldigt späckat. Nu trummar det bara på, säger Michael Lindblad.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.