Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Linda Sandén är fysioterapeut på handkirurgen vid Norrlands universitetssjukhus – hör vad det är för skador patienterna kommer in med i klippet. Foto: Alva Jonsson/SVT

Fullt upp på handkirurgen i Umeå i semestertider – fler skadar sig vid hemmaprojekt

Uppdaterad
Publicerad

I semestertider är det många som har olika byggprojekt igång, arbeten som med olycksrisken leder till en högre belastning för Umeås hand- och plastikkirurgiska klinik.

– Ofta är det vid vedklyvning eller vedhuggning som folk gör illa sig, säger Linda Sandén, fysioterapeut på handkirurgen vid Norrlands universitetssjukhus.

Under sommaren är det många som ägnar sig åt att klyva ved, bygga om hemma eller renovera i stugan. I och med detta höjs också risken för säsongsrelaterade olyckor, specifikt med maskiner som kapar, sågar eller klipper.

– Även om man tror att maskinen är av så ska man undvika att peta inne vid klingan eller sågen, för när man tar bort det som är i vägen kan det hoppa till och så har man skadat sig, säger Linda Sandén.

Fler patienter skadar sig

Varje sommar ökar antalet patienter som skadat sig svårt i vedklyvar, cirkelsågar och andra maskiner. De akuta, allvarliga skadorna innebär en högre belastning för hand- och plastikkirurgiska kliniken i Umeå, samtidigt som mottagningen går på minimal personalstyrka. I ett pressmeddelande säger kliniken att av de drygt 500 akuta skadorna som kommer in under året skulle många kunna förebyggas med en påminnelse om att ”var försiktig”.

– Det är bra att inte bli för självsäker och tänka att ”jag ska bara göra en sista grej”, utan man bör vara extra uppmärksam speciellt i slutet av arbetsdagen.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.