Foto: SVT

Brand i Kåge – tolv lägenheter evakuerade

Uppdaterad
Publicerad

Räddningstjänsten bekämpar en brand i ett flerfamiljshus med tolv lägenheter på Byalagsgatan i Kåge strax norr om Skellefteå.

SOS Alarm larmades om branden strax efter klockan 16 på torsdagen. Initialt ska det ha brunnit i en köksfläkt och 16.22 meddelade räddningstjänsten att branden var släckt, men upptäckte kort därefter att elden spridit sig till vinden. Brandmän från både Skellefteå och Byske har under kvällen arbetat med att få elden under kontroll.

– Vi släckte den första branden, men det hade tagit sig på vinden och vi blir kvar med manskap hela kvällen. Just nu begränsar vi branden till vindsvåningen, säger Daniel Haarela, räddningschef i beredskap.

Evakuerades

Räddningstjänsten uppmanade folk i närheten att hålla sig inomhus och hålla fönster och dörrar stängda. De boende i det drabbade huset är evakuerade till en närliggande kvartersgård och enligt räddningstjänsten så har inga personer kommit till skada. 

– Jag vill passa på att be boende i närområdet att hålla sig inomhus då det ryker en hel del. Håll dörrar, fönster och ventilation stängda, sa Daniel Haarela vid 18-tiden.

Enligt SVT:s reporter på plats så trodde räddningstjänsten strax efter klockan 19 inte att de skulle kunna rädda taket på fastigheten.

Blir kvar hela natten

Vid 21.30 så var fortfarande ett halvt dussin brandmän kvar och arbetade med eftersläckning för att komma åt glödbäddar i spånet på vindsvåningen.

– Vi är kvar med en styrka på sex personer som jobbar hårt med eftersläckningen. Prognosen är att i blir kvar och arbetar hela natten, säger Haarela.

Räddat det mest akuta

Enligt räddningstjänsten så ska branden inte ha spridit sig lägenheterna, men de gör bedömningen att lägenheterna inter kommer att vara beboeliga på en lång tid framöver på grund av all rök samt vatten från släckarbetet.

De boende har med hjälp av en restväredeledare fått rädda det mest akuta från sina bostäder.

– De boende har fått besöka lägenheterna för att få rädda det mest kära och akuta, så som medicin och annat, säger Daniel Haarela.

En misstänkt för brott

Polisen misstänker en person för brott i samband med eldsvådan och en man greps därför under torsdagseftermiddagen. Mannen misstänks för grov allmänfarlig vårdslöshet.

Efter att förhör hölls under kvällen beslutade åklagare att försätta mannen på fri fot. Misstankarna kvarstår dock.

Området runt fastigheten har spärrats av i väntan på en teknisk undersökning av platsen. Den väntas äga rum på fredagsmorgonen.

Foto: Räddningstjänsten

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.