Foto: Fredrik Sandberg/TT

Funktionshindrade får förtur till fiske

Uppdaterad
Publicerad

Personer med funktionsnedsatta sjukdomar får förtur att fiska. Det när fiskeföreningen Umeälvens FFO testar ett nytt koncept.

– Vi förde diskussioner och kom på att det här kunde vara en bra idé för att uppmuntra de med någon typ av funktionsnedsättning att komma ut på något vis, säger Lars Sandgren, ordförande vid Umeälvens FFO.

Det är fiskeföreningen som tillsammans med Vattenfall AB och Svenska kyrkan beslutat att främja fisket för grupper som de anser annars kan ha svårt att hitta bra fiskeplatser. Fiskeplatsen de avser är Baggböleören i Umeälven.

– Det finns goda möjligheter att röra sig på platsen och man kan även styra ner rullstolar där om man så vill, säger Lars Sandgren.

Ska vara tillgängligt för alla

Det nya projektet kommer att pågå under en och en halv månad med start 15 oktober. De med någon typ av funktionsnedsättning kommer att ha förtur att boka fiskekorten och därefter ges allmänheten tillträde att boka dagskorten. Det är bland annat personer som sitter i rullstol och kan ha svårt att ta sig ner till vattnet som får förtur.

Det är inte gjort några specifika tillgänglighetsanpassningar på platsen, men fiskeföreningen har bedömt att de allra flesta ska kunna ta sig ner till vattnet.

– Sedan har vi sagt att pengarna som kommer in från fiskekorten kommer att gå till en satsning på att göra platsen mer tillgänglig för alla, säger Sandgren.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.