Se fynden vid Västra länken som får arkeologerna att jubla.

Fynd från bronsåldern hittat i Umeå

Uppdaterad
Publicerad

Tanken är att den omdiskuterade Västra länken ska byggas på precis samma ställe i Umeå som flera arkeologiska fynd från bronsåldern gjorts. Nu är arbetet igång med att kartlägga de fynd som har överträffat alla förväntningar.

Nu kartläggs alla fynd från bronsåldern som arkeologerna på Västerbottensmuseet i Umeå hittat där det kan bli aktuellt att dra Västra länken runt Umeå. Och fynden har överträffat alla förväntningar.

– Det är jättespännande och även om man inte hittar sakerna själv så gläds man ju med den som har hittat det. Det är ju en gemensam insats. Och när de extra speciella fynden kommer fram så har vi en tradition med grävtårta. Den som har hittat ett extra fint fynd får bjuda på tårta.

Just det här keramikörat är ett av många bronsåldersfynd som arkeologer från Västerbottens museum gjort vid Klockarbäcken i utkanten av Umeå. Foto: SVT

För många ser fynden bara ut som vanliga stenar. Men om man har koll, vilket arkeolog Ellinor Johansson har, så vet man att ”stenen” i det här fallet är ett öra av keramik. Till en skål. Just det här keramikörat är ett av många bronsåldersfynd som arkeologer från Västerbottens museum gjort vid Klockarbäcken i utkanten av Umeå. Och där finns fortfarande en liten outgrävd plätt som arkeologerna, om Trafikverket tillåter, gärna skulle sätta spaden i.

– Vi har ett eventuellt stolphål i just det här skogspartiet vilket gör det här området mer intressant. Det ger ju möjligheten att det skulle kunna finnas ett stolphus till, eller fler stolphus där. Så det här området är väldigt intressant för vår del, säger Ellinor Johansson, arkeolog på Västerbottens museum.

Över 500 anläggningar har hittats

Sedan 2012 har arkeologer från Västerbottens museum grävt på de platser där Västra länken möjligen kan komma att dras. Hur som helst har fynden överträffat förhoppningarna. Över 500 så kallade anläggningar har hittats i Röbäck och vid Klockarbäcken i Umeå. Bland annat har arkeologerna hittat rester av stolphus och ett sädesförråd. Flera fynd har visat sig komma långväga ifrån.

– Vi märker att man har haft någon form av handelskontakt med andra människor runt omkring. Råvaruämnena kommer till exempel från Tärnafjällen och från sydskandinavien. Så man har inte varit så isolerade här uppe utan man har haft det här breda kontaktnätet, berättar Ellinor Johansson, arkeolog Västerbottens museum.

Arkeologerna vet inte vilka människor som bodde på de upptäckta platserna, men de var antagligen fiskare, bönder och jägare. Rester efter tamboskap och säd har hittats. Även en pilspets, en skafthålsyxa och stenskrapor är några av fynd som nu ska undersökas och bidra med kunskap om bronsåldern i Västerbotten. Och fler tårtor förstås.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.