En av de knivar som polisen beslagtagit efter mordförsöket på Liljansberget i Umeå. Foto: SVT/Polisen

18-åring döms för mordförsök – knivhögg man i bröstet

Uppdaterad
Publicerad

En 18-årig man knivhögg en annan man i bröstet i december förra året på Liljansberget i Umeå. Mannen döms nu till fängelse i fyra år och en månad för mordförsök.

En 18-årig man och en 19-årig kvinna stod åtalade för mordförsök på Liljansberget i Umeå i december ifjol. Mannen döms nu till fyra år och en månads fängelse, medan kvinnan slipper fängelsestraff. Hon döms till skyddstillsyn för grovt egenmäktigt förfarande.

Tingsrättens bedömning är att den 18-årige mannen försökt mörda målsäganden. Men man menar att den 19-åriga kvinnans uppsåt inte täcker det övervåld som den 18-årige mannen brukat. Därför döms hon inte för försök till mord eller grov misshandel utan för grovt egenmäktigt förfarande då hon medverkat i att ta narkotika med våld från offret.

Den 17-årige man som enligt åklagaren ska ha varit med och planerat rånet, samt försett kvinnan och mannen med knivar, frias helt. Han döms däremot för andra brott, som inte har samband med mordförsöket, till dagsböter.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.