Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Foto: SVT/TT

Här utmanar SVT:s reporter fyraårige Edvin i Skarvsjöby på fågelquiz

Uppdaterad
Publicerad

Fyraårige Edvin Olofsson från Skarvsjöby utanför Storuman har pippi på fåglar. Han har ännu inte lärt sig läsa men han kan känna igen och namnge över etthundra fåglar. Flera fåglar kan han också härma lätena efter.

Mamma Sandra Degerman berättar om hur det hela började:

– Det var hans farmor och farfar som gav honom en gammal sliten fågelbok med fantastiska bilder och det gjorde att hans intresse för fåglar vaknade. Då han inte lärt sig läsa ännu så frågade han om namnen och vi sa vad dom hette och efter ett tag hade han lärt sig en massa fåglar. Han har ett fantastiskt minne, det bara fastnar och på den vägen är det, säger Sandra.

– Det många ovanliga fåglar som inte finns i Västerbotten som han lärt sig. Sen gjorde vi ett fågelbord och han började mata dom och så brukar vi titta på tranorna och andra vårfåglar och intresset har liksom bara byggts upp efterhand.

Gillar att tävla

En stor del av inlärningen är också en film eller ett spel som man kan spela upp på TV-skärmen där fåglarna dyker upp i stora färgbilder och så står namnet på fågeln längst upp.

– Jag brukar hålla för med en bok och så säger han vilken fågel det är och allra helst vill han tävla mot någon och då går det livat till för den som svarar föst och har flest rätta svar vinner, säger Sandra Degerman.

Se själv när SVT:s reporter utmanar Edvin i fågeltävlingen i videon ovan.

Matar fåglarna

Från köksfönstret kan han titta på sina fågelbord. Ett har han gjort en stor bur till.

– Det är för att nötskrikorna inte ska äta upp fåglarnas mat för dom är tjuvaktiga, säger Edvin. Du vet jag har ju alla slags fåglar här. Talgoxen, blåmes, entita, talltita och några stycken till, säger Edvin innan han bestämmer sig för att han är less på att bli intervjuad och rusar istället iväg för andra göromål.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.