Det finns över 1.000 anläggningar som gruvor, industrier, tandvårdsanläggnigar och gamla glasbruk som måste saneras, och det är något som Sveriges Geologiska Undersökning med kontor i Malå har kartlagt.
Adakgruvan är sanerad och står under bevakning av SGU. Under 37 år var det fullt av liv i Adak, här fanns till exempel sex fullbemannade fotbollslag när det var ett helt eget samhälle. Det bröts koppar och silver från 1941 till 1977, men sedan tog det tvärt slut. Kvar fanns bara föroreningar och förgiftade vattendrag.
Ligger under miljontals ton avfall
Det gamla gruvområdet på cirka 47 hektar, är idag igenfyllt med moränjord och under den ligger sex miljoner ton gruvafall. Trots det så har det blivit ett av Malås bästa fågelskådarställen.
– Med tanke på utgångsmöjligheterna tycker jag nog ändå att det har blivit lyckat. Vi har fått tillbaks Harr i Skeppträsksån, det är friskt vatten och uttern har också kommit tillbaks till ån, säger Leif Bildström som är geotekniker vid SGU i Malå.
Här finns idag fåglar som Gulärla, Ljungpipare och Större strandpipare, Småspov, Rödstrupig piplärka och Kustpipare från sibiriska tundran. Drygt 160 arter kan beskådas vid den gamla restaurerade gruvan. Till och med vattnet går att dricka ur kallkällorna.
– Jag vet flera älgjägare som nyttjar vattnet och tycker det är jättegott. Vi har också tagit prover och sett att det är bra vatten, säger Leif Bildström.
Kemiska rester svåra att upptäcka
Han pekar på att resterna efter nerlagda gamla gruvor är lätta att se, men däremot inte resterna efter tvätterier, massafabriker eller impregneringsanläggningar. Lägg därtill alla tandläkarmottagningar, glasbruk och rester från brandsläckarskum.
De är alla riktiga miljöbovar där kemikalier har använts i god tro, men som har förorenat miljön. Det ska nu renas, vilket kostar pengar.
För hela Sverige handlar det om flera miljarder kronor men inte ens den ansvariga myndigheten, Naturvårdsverket, vet riktigt hur mycket det handlar om. Men enligt Leif Bildström är det ett måste att rensa upp efter de här anläggningarna.
– Vi har inget val, för mycket av de här verksamheterna startade under den tid då ordet ”miljö” nästan aldrig användes. Vi är tvungna att göra något då vi förgiftat vår egen planet och vi kan inte bara låta det ligga öppet och förgifta ytterligare områden. Förhoppningsvis lär vi oss av det här och det kommer inte att upprepas, säger Leif Bildström.