Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
PO Bertilsson i Ultervattnet är tacksam att bron nu blir kvar Foto: Berno Jonsson, SVTVisa alla (2)
Visa alla (2)

Klart att gamla stenbron blir kvar: ”Räddar en kulturskatt”

Uppdaterad
Publicerad

Den närmare hundra år gamla stenbron spolades fram i förra veckans översvämning i Ultervattnet. Nu meddelar Trafikverket att bron blir kvar och ska restaureras så den passar in i vägnätet.

När vägbanan spolades bort i samband med de kraftiga skyfallen i början av november så blottades den gamla stenbron, som stod pall mot vädrets makter.

– Vi blev lite tagna på sängen eftersom vi inte kände till den här bron. Vi har undersökt den och sett att det här är en av få väl bevarade stenvalvsbroar och därför har vi tagit beslutet att låta den vara kvar, säger Nina Karlsson som är sektionschef och jobbar med kulturmiljöfrågor vid Trafikverket i Umeå.

Stort engagemang

Den gamla stenvalvsbron har engagerat en stor grupp människor inte minst på sociala medier och många har höjt röster om brons bevarande.

– Det var som sjutton! Så härligt och helt underbart. Den här bron förtjänas att ses av många människor och jag är jätteglad att Trafikverket insett kulturvärdet i den här stenbron, säger en jublande glad Carl Åsemar som engagerat sig hårt för att bron ska få vara kvar.

Trafikverket gör nu en utredning om hur bron ska passa in när det gäller nivåer mellan vägar och bron. Någon kalkyl över kostnaden finns ännu inte heller.

– Vi tycker det är ett mycket spännande projekt och vem vet, det kanske kommer det fram fler sådana här projekt framöver,  säger Nina Karlsson.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer