Det är problem med mobiltäckning i flera av Bostadens nybyggda lägenheter i Umeå, något som kan vara en säkerhetsrisk vid akuta situationer. Foto: TT.

Mobiltäckning saknas – i nybyggda lägenheter

Uppdaterad
Publicerad

Bostaden har byggt nio nya lägenhetshus i Umeå. Men när hyresgästerna flyttade in visade det sig att det inte går att ringa med mobilen.

– Vi har ingen mottagning, säger hyresgästen Christina Svensson.

Det är studenter på Universitetets journalistutbildning som rapporterat om problemet i tidningen Aspiranten.

Nio nybyggda lägenhetshus på Tranbärsvägen i Umeå har problem med mottagningen. Problemet uppdagades när hyresgärsterna flyttade in. Det går helt enkelt inte att ringa i vissa delar av husen.

Måste stå på en viss fläck

– Ja, vi har ingen mottagning. Ringa ut brukar gå bra men då måste vi stå på en viss fläck. Det svåra är att ta emot samtal, säger Christina Svensson, som bor i ett av husen, till Aspiranten.

Bostaden har fått in flera klagomål.

– Vi känner till att det kan vara ett problem i vissa nyproducerade lägenheter, säger Hanna Olsson på Bostadens kommunikationsavdelning till tidningen.

Kan inte larma SOS

Vid akuta situationer kan hyresgästerna inte larma SOS Alarm. Trots det kommer Bostaden inte att fixa problemet, utan hänvisar hyresgästerna till respektive telefonbolag.

– Oavsett var man bor så kan det finnas platser där man inte har bra mobiltäckning. Om det är så att det inte finns någon täckning överhuvudtaget så tycker vi att man ska prata med mobiloperatören och titta på alternativa lösningar som wifi-samtal och fast IP-telefoni, säger Hanna Olsson till Aspiranten.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.